Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика був заснований у 1999 році за ініціативою Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів». Конкурс названо на честь Петра Яцика, канадського підприємця українського походження, який активно підтримував українську культуру та освіту.

У 2007–2008 роках конкурс набув офіційного статусу відповідно до Указу Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», наказу Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168 «Про затвердження Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334.

Мета Конкурсу – піднесення престижу української мови, забезпечення її всебічного розвитку і функціонування в усіх сферах суспільного життя.

Традиційно Конкурс розпочинається в День української писемності та мови. Згідно з Указом Президента України від 28 липня 2023 року № 455 Конкурс щороку стартуватиме 27 жовтня. Цього року конкурс розпочинатиметься 28 жовтня.

Учасниками Конкурсу, що проводиться за межами України (далі – Конкурс серед закордонних здобувачів освіти), є здобувачі освіти, які вивчають українську мову самостійно, в іноземних закладах освіти, де вивчається українська мова, культурно-освітніх центрах, громадських організаціях закордонних українців тощо (далі – закордонні здобувачі освіти).

Конкурс серед закордонних здобувачів освіти проводиться в два етапи:

перший – на рівні іноземних закладів освіти, де вивчається українська мова, культурно-освітніх центрів, громадських організацій закордонних українців (далі – культурно-освітні центри) (жовтень – січень). Здобувачі освіти, які вивчають українську мову самостійно, мають право вільного вибору культурно-освітнього центру, що проводить перший етап Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти;

другий – на рівні країни проживання закордонних здобувачів освіти (лютий – квітень).

Для проведення Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти оргкомітет утворюється в кожній країні, де він відбуватиметься.

2. Оргкомітети Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти:

визначають порядок та форму його проведення, координують проведення першого етапу;

організовують та проводять другий етап;

приймають заявки на участь у відповідному етапі;

ознайомлюють учасників з порядком та формою проведення відповідного етапу;

мають право здійснювати заходи щодо заохочення та відзначення учасників відповідного етапу, педагогічних та науково-педагогічних працівників, які підготували переможців;

забезпечують висвітлення перебігу відповідного етапу конкурсу в засобах масової інформації, оприлюднення його результатів.

Склади журі першого етапу Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти формуються відповідними культурно-освітніми центрами. Склад журі другого етапу Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти затверджується відповідним оргкомітетом.

Переможцями першого етапу Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти є учасники, які в кожній категорії посіли перше, друге та третє місця. Кількість призових (перших, других, третіх) місць становить, як правило, не більше 30 відсотків від загальної кількості учасників у кожній категорії з орієнтовним розподілом їх у співвідношенні 1:2:3 в рейтинговому порядку.

У другому етапі Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти в кожній категорії визначаються один переможець, який посів перше місце, два переможці, які посіли друге місце, три переможця, які посіли третє місце, згідно з рейтингом результатів.

Результати першого етапу Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти затверджуються відповідними оргкомітетами.

Оргкомітети другого етапу Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти надсилають до МОН копію протоколу з рішенням про визначення переможців та копії конкурсних робіт переможців.

Результати другого етапу Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти затверджуються наказом Міністерства освіти і науки України.

Переможців Конкурсу серед закордонних здобувачів освіти нагороджують дипломами.

Підтримати проєкт